- Leta efter information på nätet. Det finns många som har skrivit reseskildringar, bland annat på resebyråernas hemsidor.
- Ta reda på vilken tid av året som är bäst ur väderhänseende, även om det inte finns några "säkra" perioder.
- Träna! Man behöver ha en bra grundkondition och benstyrka, utan att för den skull behöva vara elitidrottare.
- Träna! Bra lårmuskler är en klar fördel. Det är skillnad på att gå på plan mark och i berg. Träna gärna i någon slalombacke om du har sådan i närheten. Cykling och gym bör också vara lämpliga träningformer.
- Träna! Om du går i slalombacke - gå även ner. Vi upplevde nedförsvandringarna som det jobbigaste för främre lårmusklerna. Möjligen berodde det på felaktig teknik, då vi försökte "dämpa" stegen med böjda knän. Försök att sätta ner benet med sträckt knä i nerförslut.
- Träna! Ta en heldagsvandring med ryggsäck, för att känna på det. Den dagpackning du kommer att bära består av (förutom ryggsäcken i sig) tre liter vatten, regnkläder, eventuellt en torr T-shirt, lunchbox, energybars och eventuell kamera. Det blir några kilo och det känns i axlarna efter några timmar. Gör gärna en sådan vandring i lite halvtaskigt väder, typ regnskurar eller någon decimeter nysnö.
Sammanfattning på träningstipsen: Om du regelbundet motionerar två/tre gånger i veckan har du troligen tillräcklig grundkondition. Att gå i backe några gånger och med ryggsäck ökar möjligheten att få en mera njutbar tid på berget.
- Packning: Leta efter information på nätet. Varje resebyrå har sina egna förslag, som kan skilja sig något.
- Packa alla kläder i mindre plastpåsar i ryggsäcken. Det säkerställer torra kläder även vid tufft regnväder. Ha gärna med några extra påsar och bra påsförslutare.
- Köp några energybars här hemma och ta med.
- "Värmepåsar" som alstrar värme för frusna händer och fötter är sköna att ha. Det finns såväl engångsartiklar som sådana som man laddar om genom att koka dem (fixar "köket").
- Ta med en rulle toalettpapper, och våtservetter är bra att ha.
- Pannlampa för att kunna läsa en bok på kvällen eller talbok att lyssna på. Det finns liksom inte så mycket annat att göra.
- Om du går upp på toppen på natten - pannlampa med batterierna i sladd, så att du kan ha batterierna i fickan. Dels blir det lättare för hals och nacke och dels sparar det på batterierna om de förvaras i värmen i fickan.
- Åk i dina väl ingångna vandringskängor, eller ha dem i handbagaget. Kängorna är inget att roligt att mista om bagaget kommer på avvägar.
Vädret:
Standardvädret när vi var där (mitten av februari) var soligt och vackert fram till ca 10/11 på förmiddagen, då molnen började bildas. Framemot 13/14 var det oftast mulet och någon timme senare kom det regnskurar. Mot kvällningen klarnade det upp igen och man kunde njuta av utsikten runt campen. Klart på natten men ändå förhållandevis milt. Vi hade som kallast några få minusgrader.
Om man vill undvika eftermiddagsregnet kan det vara en fördel att försöka komma iväg tidigt på morgonen.
Kläder:
Första dagen går vandringen inledningsvis i tropisk regnskog och avslutas i terräng med mera buskliknande vegetation. Shorts och T-shirt fungerade utmärkt hela dagen.
Andra dagen började vi i shorts och T-shirt, trots att det var lite kyligt. Efter fem minuter var vi varma av ansträngningen och solen började också värma. Dagen avslutades på 3900 meters höjd, och vi hade under dagen tagit på oss ett lager till på överkroppen, men benen var fortfarande bara.
Tredje dagen skulle vi upp till Lava Tower på 4600 meter. Vi började med två lager på överkroppen, en kortärmad undertröja och ett långärmat underställ extra utanpå, samt långbent underställ. Vi hade byxor med zip-off utan ben, så att det fanns möjligghet att dra på underbenen senare. Vid lunchpausen där uppe gick det åt en jacka/fleecetröja dessutom för att hålla värmen. Ett par erfarenheter vi fick den dagen var, för det första, att vandring nerför, vilket vi hade på eftermiddagen, alstrar inte alls samma kroppsvärme som vandring uppför, även om man går förhållandevis fort nerför. Behåll kläderna på i nedförslut. Den andra erfarenheten var att blodcirkulationen i kroppen tycks påverkas negativt på hög höjd, vilket kändes främst i händerna. Det är bra att ha tillgång tiill handskar från ca 3500 meter. Fötterna klarade sig bättre då de arbetade mera.
Fjärde dagen - lika med föregående, dock utan någon stigning till 4600. Den dagen gick vi mest på ca 4000 meter hela dagen.
Femte dagen - toppvandringen: Vi gick upp på dagen. Då behövde vi två lager på benen och tre/fyra på överkroppen. Om du går upp på natten behövs det flera lager för att hålla värmen. KOLLA MED DIN GUIDE. Guiderna har bra koll på vilken utrustning som är nödvändig.
Sjätte dagen: Nedstigningen från Basecamp till Mweka Gate är rent fysiskt inte betungande vad gäller konditionen, däremot tar ben- och framförallt lårmusklerna stryk. Tänk på att sätta ner benet med sträckt knä, så astt du inte försöker "fjädra" dig ner.
På fötterna: Det går utmärkt att gå i stadiga motionsskor eller vandringsskor ända upp till Barafu Camp (Basecamp) på 4600 meter. Under toppvandringen är kängor med högre skaft att rekommendera, då det blir mycket vandring i löst rullgrus, inte minst på nervägen, då man gärna genar och tar en del brantare passager än på uppvägen.
Guiderna: Dessa herrar (det var bara herrar vi såg) har en oerhörd erfarenhet av att gå upp på Kilimanjaro. De har ofta gått här i många år, ofta upp till 30-40 gånger per år. Deras erfarenhet är ovärderlig. Försök att få en bra relation med dem och fråga dem gärna om råd, t ex om klädsel. Guiderna kommer också att lära er gå pole-pole, som är swahili för sakta, sakta. Vid vandringarna går en guide först och håller lugnt tempo på plan mark och lite fortare nerför. Så snart det bär det minsta uppåt går de ner i tempo till MYCKET långsamt. När man är uppe på 4000 meters höjd känner man snabbt om man går bara lite för fort.
Fotografering: Ta med en bra kamera - och kom ihåg att använda den. Fotografera inte bara de vackra vyerna utan ta också mycket bilder på människor i olika situationer. Hur ser det ut när ni äter, i tältet, vid hygienskötsel mm mm. De bilderna är roliga att ha där hemma. Våra guider fotograferade oss båda tillsammans en hel del, så att vi inte bara hade bilder där den ena av oss hade tagit bilder på den andre. På toppvandringen överlät vi en kamera till en av guiderna, som bärande på sin egen dagpackning och en av våra, sprang som en bergsget och plåtade oss ur olika vinklar.
NJUT OCH VAR NÖJD MED DIG SJÄLV - ATT DU KLARADE PRESTATIONEN:
😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
Senaste kommentaren
18.06 | 09:58
Undrar vilka av vilddjuren som är svårast att tämja🤔🤣🤣🤣
18.06 | 09:54
Wow, riktigt så åt vi inte vår frukost. Vilka äventyr ni är med om med all härliga vilddjur. Här hemma har vi dock andra vilddjur 😉 Fortsatt trevlig resa! 🐘🦁🐗
13.06 | 21:36
Ni är välkomna - och alla andra också🥂
13.06 | 00:52
1952-06-13 - 2022-06-13. Grattis på Födelsedagen 🇸🇪
Hoppas Du får en bra dag , den bästa presenten har du ju fått av dig själv🐅🦣 men oss slipper du inte undan, vi firar när du kommer hem🥂🍾🎊🎉 kram❤️